
آبیاری قطره ای ازجمله کاربردی ترین روش های مقابله با بحران کم آبی است.خشکسالی های شدید و متوالی و بحران کم آبی سبب شده است تا با اصلاح و بهینه سازی روش های آبیاری سنتی همچون کرتی، نواری، شیاری و جویچهای و جایگزینی آنها با سیستمهای آبیاری نوین، از هدررفت منابع ارزشمند آب جلوگیری شود. طراحی و اجرای یک سیستم آبیاری قطرهای، چه برای مصارف خانگی و مقیاس کوچک و چه برای به کارگیری آن در زمینها و باغهای بزرگ و با هدف صنعتی، بسیار مقرون به صرفه و آسان است. این به شرطی است که اصول اولیه آن را رعایت کنیم و موارد مورد نیاز را بررسی و به دقت انتخاب کنیم. برای اجرای هر سیستم آبیاری قطرهای نیاز به بررسی مواردی است که حتماً باید انجام شود تا از شکست طرح خود جلوگیری گردد.
1) نصب نکردن فیلتر در ابتدای سیستم
در آبیاری قطره ای قطره چکانها، به دلیل ریز بودن خروجی شان، نسبت به گرفتگی بسیار حساس هستند. از عوامل مهم شکست طرح های آبیاری قطره ای گرفتگی قطره چکان ها است. حتی اگر از آب با کیفیتی نیز بهره می برید باز هم استفاده از فیلتراسیون الزامی است تا از آسیب زدن رسوبات و ذرات معلق مانند جلبکها به اجزای سیستم جلوگیری شود. علی رغم باور عموم هزینه خرید و نصب فیلترها بسیار کمتر از چیزی است که تصور میشود. مناسب ترین نوع فیلتر برای سیستم آبیاری قطرهای، فیلتر دیسکی است.
2) نصب نکردن فشارشکن در ابتدای سیستم
گاهی میزان فشار سیستم بیشتر از حد مجاز برای آبیاری قطرهای است. در صورتی که فشار ایجاد شده توسط پمپ از حد قابل تحمل لولهها و اتصالات بیشتر باشد سبب آسیب جدی به اجزای سیستم میشود. برای پیشگیری از چنین مشکلات و کنترل فشار بالای سیستم استفاده از فشارشکن در ابتدای سیستم توصیه میگردد. از فشار شکنها در مسیرهایی که دارای اختلاف ارتفاع زیادی هستند نیز استفاده میشود تا بار فشار نزدیکیهای انتهای شیب را کاهش دهند.
3) بی توجهی به فشار کمتر از حد مجاز سیستم
استفاده از تایمرهای آبیاری به منظور اداره بهینه سیستم آبیاری بسیار مفید است. برای اینکه یک تایمر آبیاری به درستی عمل کند نیاز است تا مقدار مشخصی از فشار آب پشت آن باشد. در دفترچه راهنمای این تایمرها به این فشار اشاره شده است و معمولاً بین صفر تا 5 بار است. در موارد خاص برای مثال وقتی که منبع آب شما یک تانکر آب است که خروجی آن فشار ناچیزی دارد، این فشار میتواند صفر باشد. این به این معنا است که از این تایمر میتوان برای استفاده در سیستمهایی که فشار آبی ندارند نیز استفاده کرد.
4) نداشتن قطعات یدکی آبیاری قطره ای
تهیه و خرید قطعات سیستمهای آبیاری معمولاً کاری زمان بر است. پس بهتر است برای پیشگیری از خوابیدن سیستم، به دلیل خرابی یکی از قطعات و نداشتن جایگزین، از همان ابتدا نسبت به تهیه مواردی که ممکن است به مرور زمان نیاز به تعمیر و تعویض داشته باشند اقدام کنید. داشتن لوله اضافی، زانویی، رابط، سه راهی و قطره چکان و… لازم است تا در مواردی که به مرور زمان نیاز به تعمیر و یا تعویض باشد از آن استفاده کنید.
5) بی توجهی به حجم آب سیستم
حجم آبی که در لولههای آب شهری و منازل مسکونی در جریان است چیزی معادل 1000 لیتر بر ساعت است. این میزان با توجه به قطر کم لولههای خانگی کنترل شده و مناسب آبیاری قطرهای نیز است. وقتی منبع آب به چاه و پمپ آب بزرگ یا سیستم ثقلی تغییر میکند این میزان بسیار بیشتر میشود. حجم آب بیشتر از ظرفیت سیستم علاوه بر آسیب زدن به کل سیستم موجب اختلال در رشد گیاهان و صدمه دیدن آن ها میشود.
همچنین نکات و موارد دیگری نیز حائز اهمیت است که باید مورد توجه قرار گیرد از جمله این نکات:
- توجه به تعداد قطره چکانها
- موقعیت نادرست قرارگیری قطره چکانها
- برنامه آبیاری اشتباه
- عدم اطلاع از قطر بیرونی و داخلی لوله