
بیشتر از 90 درصد آب استحصالی در بخش کشاورزی مصرف میشود، لذا با توجه به کمبود آب در کشور، صرفه جویی در مصرف منابع آب از اهمیت خاصی برخوردار است. استفاده از سیستم های آبیاری تحت فشار جهت صرفه جویی در مصرف آب و همچنین افزایش سطح زیر کشت بسیار تاثیرگذار است. راندمان آب آبیاری در بخش کشاورزی ایران در حال حاضر بین33 تا 35 درصد است که باید این راندمان را با روش های گوناگون از جمله روش تحت فشار افزایش داد. در این روش ها آب با فشار معین و کمی که توسط پمپ تامین می شود و از طریق شبکه لوله ها در سطح مزرعه توزیع شده و و توسط وسایل خروجی(قطره چکان، آبپاش و…) و به اندازه نیاز گیاه به خاک داده می شود.
یک سیستم آبیاری تحت فشار فقط به منظور آبیاری، طراحی و اجرا نمیشود بلکه با اجرای این سیستم ها، اهداف دیگری نیز میتواند دنبال شود که با سایر روش ها امکان پذیر نیست. به عنوان مثال کودآبیاری، شیم آبیاری، حفاظت از گیاهان در برابر سرما و یخبندان و پخش مواد اصلاح کننده از این طریق از جمله دیگر کاربردهای این سیستم ها می باشد.
مزایای روش آبیاری تحت فشار:
1-در این شیوه آبیاری تنها قسمتی از زمینی که گیاه در آن آبیاری شده است و سایر قسمتهای خشک باقی میماند و در نهایت علفهای هرز کمتر رشد میکنند.
2-در روش آبیاری تحت فشار میتوان زمینهای ناهموار و نامرغوب را به خوبی آبیاری نمود بنابراین موجب کاهش هزینه آماده سازی اراضی میشود.
3-در سیستم تحت فشار از آب با کیفیت پایین نیز میتوان استفاده کرد.
4- با آبیاری زمینهای کشاورزی میتوان همزمان عملیات کودپاشی و سم پاشی محصولات کشاورزی را انجام داده و به یک میزان سم و کود پاشی در مزارع را انجام داد.
5- با استفاده از روش آبیاری تحت فشار میتوان اقدام به آبیاری خاکهای شنی و خاکهای رس نمود و از تجمع املاح و شوری سطح خاک پیشگیری کرد.
6-این روش سبب به حداقل رسیدن تلفات رواناب و فرسایش خاک ناشی از آبیاری می گردد.
7-هزینه کارگری در این روش نسبت به روش سطحی به حداقل میرسد.
8-این سیستم ها امکان پخش کود مایع، مبارزه با آفات و انگل ها و همچنین مبارزه با یخبندان و گرمای زیاد را فراهم میکند.
9- کشاورزانی که با این روش آبیاری انجام میدهند، میتوانند از حمایتهای وزارت کشاورزی استفاده کنند.
همچنین افزایش راندمان در این روش ها سبب شده که امروزه و به ویژه در شرایط آب و هوایی کشور ما این روش ها مورد توجه واقع شود.