در مناطق خشک مانند کشور ایران، کیفیت آب آبیاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. و با توجه به کمبود آب مناسب استفاده از آب های نامناسب و حاوی مقدار زیادی نمک های محلول و یا سدیم، بی کربنات و بور و سایر کاتیون و آنیون ها در حال افزایش است. کیفیت آب مورد استفاده در کشاورزی بر اساس خواص شیمیایی و فیزیکی و تاثیر آن بر گیاه و خاک به گروه های مختلفی تقسیم میشود. آب آبیاری بر اساس فاکتور های مختلفی طبقه بندی می شود که شوری، قلیاییت، سمیت و… از جمله مواردی است که در طبقه بندی آب تاثیرگذار است. در دسته بندی دیگر به طور کلی شوری، کدورت، سختی، اسیدیته و گیاهان و جلبک ها و عوامل بیولوژیکی را موارد موثر در کیفیت آب دانسته اند. منابع آب مورد استفاده تاثیر مستقیمی بر کیفیت آب دارد. به منظور بررسی کیفیت آب آبیاری موارد زیر مورد بررسی قرار میگیرد:

شوری آب: فاکتور شوری آب و زیان های مربوط به شوری را از طریق سنجش هدایت الکتریکی آب آبیاری یا ECi آب میتوان ارزیابی کرد. شوری آب آبیاری سبب شور شدن خاک خواهد شد  تا زمانی که شوری خاک کوچکتر از دو دسی زیمنس بر متر باشد فقط تعداد محدودی از گیاهان زراعی با مشکل شوری مواجه خواهند شد. البته در صورتی که مدیریت صحیح اعمال شود می توان آب های شور را نیز برای کشاورزی بکار برد به طوری که کشت برخی علوفه ها در آب شور با هدایت الکتریکی معادل ۱۰ تا ۲۰ دسی زیمنس بر متر نیز امکان پذیر است.

نسبت جذب سدیم: نسبت جذب سدیم یا پارامتر SAR میزان جذب سدیم از طریق آب آبیاری و خطر سدیمی شدن خاک را نشان میدهد. در شرایط معمولی باید نسبت جذب سدیم کمتر 15 باشد.

 

 

باقیمانده کربنات کلسیم: این پارامتر  به عنوان شاخصی برای ارزیابی آب های کربناته به کار می رود و در آن فرض شده که تمام یون های کلسیم و منیزیم به صورت کربنات رسوب کرده اند بنابراین این شاخص به تنهایی برای ارزیابی کیفی آب قابل اعتماد نیست. براساس مقادیر این شاخص هنگامی کهRSC بزرگتر یا مساوی با 5/2 میلی اکی والان بر لیتر باشد مصرف آب مشکلات زیادی ایجاد خواهد کرد.

میزان اسیدی یا بازی بودن آب و خاک یا pH و مقدار باقیمانده ماده خشک یا TDS، سمیت عناصری چون بور و کلر و سایر عناصر نیز از جمله مواردی است که در مورد آب آبیاری باید مورد بررسی قرار گیرد. آزمایش های آنالیز آب آبیاری پیش از احداث سیستم یا به طور کلی پیش از عملیات کشاورزی باید انجام گیرد.

در یک استاندارد کلی کیفیت آب آبیاری باید در محدوده جدول زیر باشد:


 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
مقایسه