
هویج گیاه علفی گیاهی و دوساله و محصول فصل سرد و گیاهی روز کوتاه بوده و و به عبارت دیگر در دامنه دمایی 10 تا 25 درجه سانتی گراد عملکرد مطلوب را نشان میدهد. ارقام هویج از نظر رنگ و شکل به انواع مختلفی طبقه بندی میشود. هویج زودرس را درمناطق گرم در پاییز و زمستان کاشته و در بهار و تابستان به بازار عرضه میکنند. هویج دیررس را درمناطق سردسیردر بهار پس از رفع سرمای یخبندان کاشته و در پاییز و زمستان عرضه میشود. بذر هویج و تربچه را میتوان با هم کاشت؛ زیرا زمان برداشت تربچه با زمان سبز شدن هویج با هم است و میتوان از یک زمین دو محصول برداشت کرد.
خاک مناسب کاشت هویج:
خاک مناسب برای کاشت هویج لومی شنی و عمیق با زهکشی مناسب با اسیدیته 6 الی 7 میباشد. برای کاشت هویج استفاده از کود دامی پوسیده و نرم در خاکهای سنگین و استفاده از خاک سبک و نرم و یا خاکهای هوموسی با بیش از 5 درصد مواد آلی مناسب میباشد. دمای خاک برای رشد 15 الی 21 درجه سانتیگرادمی باشد. در این درجه حرارت هویج بیشترین بتاکاروتن را دارد.
آبیاری هویج:
هویج نیاز آبی بالایی دارد و در مناطق معتدل200 میلی متر تا 600 میلی متر و در مناطق گرم 900 میلی متر در هفته نیاز آبی هویج است. آبیاری بیش از حد سبب بیماری سفیدک میشود. از طرفی تنشهای رطوبتی پس از یک دوره خشکی سبب ترک خوردن یا دو شاخهای شدن انتهای ریشه و سبب رشد هویجهایی با مزه چوب میشود. آبیاری هویج پس از کاشت باید بسیار با دقت انجام شود. بذرهای هویج سبک و شکننده هستند و اگر بیش از حد و یا شدید بذرها آبیاری شود، تمامی بذرهای هویج به راحتی شسته میشوند و از دست میروند.
کوددهی هویج:
کوددهی هویج در 5 مرحله و به چند روش قابل انجام است:
1) پیش از کاشت: قبل از کاشت بذرها و با توجه به آزمایش خاک باید عناصر مورد نیاز به خاک اضافه شود. معمولاً کودهای دامی پوسیده جهت بهبود ساختار خاک و کودهای گوگردی، فسفاته و 20-20-20 در این مرحله توصیه میشود.
2) مرحله چند برگی شدن: پس از سبز شدن برگها و رشد گیاه از کودهای ان پی کا، 20-20-20 و اوریکس هیوم به صورت محلولپاشی استفاده میگردد.
3) رشد میوه: در این دوره هویج شروع به رشد در خاک میکند و نیاز زیادی به عنصر فسفر دارد بنابراین از کودهای فسفر بالا به همراه آمینو اسیدها مانند آمینو سورن یا آمینو اکتیو استفاده میشود.
4) اواسط رشد: در این مرحله از رشد میوه و اواسط رشد، گیاه نیاز غذایی به عنصر پتاسیم داشته بنابراین کودهای حاوی پتاسیم بالا مانند فسفیت پتاسیم در این مرحله توصیه میگردد تا از گیاه در برابر قارچهای ریشه محافظت کند.
5) یک ماه تا بیست روز پیش از برداشت: پیش از برداشت هویج استفاده از کودهای اوریکس هیوم یا هیومیک اسید توصیه میشود تا به جذب بهتر عناصر به میوه کمک کند. علاوه بر این کودهای جلبک دریایی نیز برای بهبود کیفیت محصول و طعم و رنگ، بهصورت محلولپاشی قابلاستفاده است.