
ایران یکی از بزرگترین تولیدکننده و صادر کنندههای پسته در جهان است و حدود 55 درصد تولید پسته و بیش از 60 درصد صادرات جهانی پسته متعلق به کشور ایران است. درخت پسته درختی مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی مختلف از جمله گرما و خشکی و همچنین آب شور است. مدیریت تغذیه باغات جهت باردهی مناسب از اهمیت خاصی برخوردار است و نیاز به یک برنامه منظم و حساب شده تجزیه خاک، تجزیه گیاه و اعمال یک برنامه منظم و حساب شده آبی و کودی مناسب دارد. اولین قدم برای احداث هر باغ از جمله پسته، شناخت شرایط اقلیمی و آب و هوایی است. باید توجه کرد که سرمای دیررس و گرمای زودرس بهاره خسارات زیادی به باغات پسته وارد میکند.
خاک مناسب درخت پسته:
درختان پسته در خاکهای عمیق و غنی با بافت شنی لومی، دارای شرایط مناسبی هستند. خاکهای دارای لایه بندی و دارای لایههای سخت تا عمق کمتر از 2 متری و زهکشی ضعیف مناسب کاشت پسته نیست. شوری (EC) خاک باید کمتر از 8 دسی زیمنس بر متر باشد و هرچه شوری آب و خاک پایینتر باشد محصول باکیفیتتر است. نسبت جذب سدیم باید حداقل از 15 کمتر باشد و اسیدیته خنثی تا کمی قلیایی میتواند مناسب باشد.
آبیاری درخت پسته:
منابع آب مورد استفاده برای باغات پسته باید دارای پایداری طولانی باشد. درخت پسته جهت رشد و تولید مناسب به حدود 100 سانتی متر ارتفاع آب آبیاری در طول فصل رشد (به مدت 8 ماه از اسفند تا مهر) نیاز دارد. این در حالی است که برداشت اقتصادی از درختانی که حتی با 80 سانتی متر ارتفاع آب مفید سالانه در دسترس ریشه، آبیاری میشوند ممکن است. در صورت بروز شوری در ناحیه ریشه یک تا دو نوبت آبیاری زمستانه اضافی باید انجام شود. بطور کلی سیستمهای قطرهای برای آبیاری باغات پسته موثرتر از روشهای سطحیاند چرا که هم یکنواختی بیشتری در آبیاری ایجاد میکنند و هم راندمان بیشتری دارند.
تغذیه و کوددهی درخت پسته:
1) مرحله تورم جوانه و در زمستان: در این مرحله مصرف کودهای اوره فسفاته و پتاسه و کودهای حیوانی پوسیده و گوگرد و باتوجه به نیاز خاک از اوایل دی ماه تا اول اسفند و به صورت چالکود توصیه میشود.
2) قبل از گلدهی (اواخر اسفند تا نیمه فروردین): در این دوره محلولپاشی کودهای فروت ست و پروآمین یا آمینوسورن انجام میگیرد. در این زمان کودهای هیدروژنه و کلسیم توصیه شده است.
3) مرحله باز شدن گلها: در این مرحله نیز کودهای آمینوسورن و پروتوگرین و به شکل محلولپاشی استفاده میشود. در واقع تأمین آهن و فسفر در این دوره انجام میگیرد.
4) تشکیل میوه: کودهای اوریکس هیوم و یا اکتیو هیوم از جمله کودهایی است که در این مراحل توصیه میشود و جهت تشکیل میوهها کودهای گوگردی نیز افزوده میشود.
5) رشد و تکامل مغز: در این دوره برای پر شدن و افزایش کیفیت میوه از کودهای حاوی پتاسیم بالا باید مصرف شود.
6) رسیدن مغز پسته: در این مرحله و پیش از برداشت محصول کودهای پتاس بالا به منظور بهبود کیفیت میوه و بهبود اندازه و وزن میوه توصیه میشود.
7) پس از برداشت: جهت جلوگیری از سال آوری و جبران تغذیه و تقویت گلدهی در سالهای بعد، در این مرحله و بهصورت محلولپاشی کودهایی جهت رفع کمبود عناصر، افزوده میشود.