
اصول تغذیه گیاهان مختلف و مدیریت برنامه و اصول تغذیه ای آنها در عملکرد نهایی گیاه بسیار مهم است. یک برنامه تغذیه مناسب، برنامه ای است که عناصر مورد نیاز گیاه را در زمان مناسب و به نحوه صحیح در اختیار گیاه قرار دهد. گیاه در طول دوران رشد و باردهی خود به تغذیه اصولی و منظم نیاز دارد تا بهترین عملکرد و محصول را برای شما داشته باشد.
اما نکته مهمتر تغذیه پس از برداشت محصول است. پس از برداشت محصول، گیاه که مقدار زیادی از انرژی خود را صرف رشد و ارائه محصول به شما کرده است در ضعیفترین حالت خود قرار میگیرد. در این زمان است که نیاز به ریکاوری و احیا اهمیت پیدا میکند. در صورتی که پس از برداشت، عناصر لازم به گیاه نرسد گیاه انرژی لازم برای تولید محصول در فصل بعد را از دست میدهد. بنابراین نیاز است که پس از برداشت با انجام یک برنامه تغذیهای مناسب انرژی و قوت لازم به گیاه بازگردانده شود.
تغذیه پس از برداشت درختان میوه
برنامه تغذیه پس از برداشت در درختان میوه شامل چند مرحله و عناصری است که به بازیابی انرژی گیاه کمک بسیاری میکند. مراحل تغذیه درختان معمولاً در دومرحله بعد از برداشت تا پاییز و از پاییز تا زمان خزان انجام میگیرد.
مرحله اول: رفع تنش و استرسها و تغذیه
در مرحله اول اصول تغذیه گیاهان پس از برداشت میوه، درخت به نوعی دچار تنش و استرس شده بنابراین ابتدا نیاز است که به کاهش و از بین بردن این تنشها در درخت کمک شود. در این دوره نیاز به کودهای جلبک دریایی همراه با آمینواسیدها میباشد. همچنین استفاده از کودهایی مانند انواع فروت ستها که شامل ترکیباتی از عناصر مورد نیاز گیاه هستند نیز در این دوره توصیه میگردد. از مهمترین مراحل تغذیهای در باغاتی مانند سیب، گلابی و به، فروتست پس از برداشت است. پس از برداشت هنوز برگ درختان سبزینگی دارد و این نشاندهنده فعالیت برگها پس از برداشت میوه است. سبز بودن برگها بعد از برداشت به معنی انتقال مواد غذایی از برگ به جوانهها و ریشه است. لذا با عملیات فروتست پس از برداشت میتوانیم به تقویت جوانهها کمک کنیم.
پس از رفع تنش و استرسها زمان کوددهی است. کودهای مورد استفاده در این زمان و تا پاییز انواع ترکیبات شامل آهن، کلات آهن، کلسیم بور، نیترات کلسیم و اصلاح کنندههای خاک است.
مرحله دوم اصول تغذیه گیاهان : افزایش مقاومت گیاه
در مرحله دوم اصول تغذیه گیاهان با تغذیه مناسب سعی میشود تا مقاومت گیاه در برابر تنشهای دمایی آینده و سرمازدگی احتمالی افزایش یابد. نتیجه تغذیه این دوره این است که در فصل بعد و شروع فعالیت درخت، قدرت جوانهزنی افزایشیافته و ریزش گلها کاهش میابد. درنتیجه عملکرد افزایشیافته همچنین چون عناصر لازم توسط درخت دریافت شده میزان ریزش میوهها و مشکلات درخت نیز به حداقل خواهد رسید. کلسیم، بور، ریزمغذیها و فسفر ازجمله عناصری هستند که گیاه در این مرحله به آن نیاز دارد.
به طور کلی و در هر مرحله از رشد گیاه برای ادامه روند طبیعی نیاز به عناصری است که باید به میزان لازم در اختیار آن قرار بگیرد. با توجه به نوع درخت، نوع خاک و آب و سایر عوامل نیاز است که بهترین انتخاب از نظر تغذیه در هر مرحله انجام گیرد.
بهداشت باغ پس از برداشت
اگر به بهداشت باغ پس از برداشت توجه نشود، در سال آینده جمعیت زیادی از آفات و بیماریها را در باغ خواهیم داشت که منجر به کاهش تولید و عملکرد این درختان خواهد شد. یکی از راههای کم شدن جمعیت بیماری ها و آفات زمستان گذران، جمع آوری بقایای میوه، برگ و شاخه ها در باغات است.
البته نکته بسیار مهم زمان جمع آوری بقایا است. چرا که بقایای باقیمانده مثل میوه ها را نباید سریعا جمع کرد. با گذشت پاییز اجازه دهید آفات درون بقایای گیاهی استقرار پیدا کنند و سپس اقدام به جمع آوری و معدوم کردن این بقایا کنید. اگر سریع بقایا جمع شود آفت در باغ در فضاهایی استقرار پیدا میکند که مبارزه با آن امکانپذیر نیست.
بنابراین از بقایای داخل باغ به عنوان تله استفاده کنید و بعد از استقرار آفات اقدام به جمعآوری کنید. جمع آوری زودهنگام خود به توسعه و استقرار آفات و بیماریها کمک میکند. چرا که نسلهای آخر آفات تکثیر نشده و فقط در پی فضایی برای زمستان گذرانی هستند. البته قبل از آغاز فصل زمستان بقایای گیاهی جمعآوری شوند در غیر اینصورت در پایان زمستان بقایای جمع و معدوم نشده میتواند حجم حضور آفات را چندین برابر کرده و خسارت بسیاری را ایجاد کند. بنابراین جمعآوری به موقع بسیار حایز اهمیت است.
- نگار سادات موسویان
- شهریور 26, 1401
- 180 بازدید