
سیستم آبیاری هوشمند یکی از روش هایی است که می تواند به جلوگیری از هدر رفت آب چه در مقیاس های کوچک مانند باغچه ی خانه و چه مقیاس های بزرگ مثل زمین فوتبال و کشاورزی و همچنین گلخانه ها کمک کند. در طرح سیستم آبیاری هوشمند، با کمک گرفتن از حسگرهای رطوبتسنج و بررسی وضعیت آب و هوا از طریق هواشناسی، رطوبت خاک و احتمال بارش باران تخمین زده می شود و با در نظر گرفتن کلیه موارد، آبیاری زمین مورد نظر را با توجه به نیاز آن زمانبندی کرده و به صورت خودکار، در زمان های مختلف زمین را آبیاری می کند.
عملکرد سیستم های آبیاری هوشمند چگونه است؟
کاربرد این دستگاه بعد از نصب به دو روش انجام میگیرد:
-در روش اول میتوان با استفاده از رایانه، داده های مربوط به قسمت های مختلف مزرعه را به صورت دستی به واحد مرکزی کنترل وارد کرد و زمان های مشخص را برای آبیاری انتخاب کرد و سیستم براساس زمان های تعیین شده، موتور را به حرکت درمیآورد و آبی که پمپاژ میشود، با میله افقی متحرک سوراخ دار روی زمین زراعی ریخته میشود و سیستم با استفاده از داده های موجود میتواند دور موتور را تنظیم کند و به این وسیله میتوان قسمت های مختلف را به اندازه مورد نیاز آبیاری کرد.
-در روش دوم اطلاعات به وسیله حسگرها و ایستگاه های هواشناسی جمعآوری و با استفاده از شبکه ارتباطی داده ها به واحد کنترل مرکزی ارسال میشود و این واحد به صورت هوشمند داده ها را پردازش میکند و زمان و دور موتور را برای آبیاری انتخاب کرده و در زمان مقرر، سیستم به صورت خودکار و بدون دخالت نیروی انسانی به شکل روش اول شروع به آبیاری میکند. بدیهی است که روش دوم روشی بسیار راحت تر است.
مزایا و معایب هوشمند سازی سیستم های آبیاری چیست؟
-آبیاری از طریق سیستم آبیاری هوشمند بسیار موثرتر و کارآمدتر از سیستم های آبیاری قدیمی است؛زیرا این سیستم ها بطور خودکار هر منطقه را که نیاز به آب و رطوبت داشته باشند شناسایی، آبیاری و کوددهی می نمایند در حالی که سیستم های قدیمی فقط طبق برنامه ای که به آنها داده شده عمل می کند و برخی مناطق بیش از حد آب دریافت می کنند و بعضی دیگر خشک می مانند.
-این سیستم ها در زیر زمین کار گذاشته می شوند و بنابراین، هیچ شلنگ مزاحمی در سراسر زمین وجود نخواهد داشت.
-آبپاش ها در مواقع لزوم از داخل زمین بیرون می آیند و پس از اسپری کردن آب، به داخل برمی گردند.
-از آنجاییکه حسگر تشخیص رطوبت خاک دارد، جایگزین بسیار مناسبی برای روش های آبیاری قدیمی است و می توان آن را بهترین راهکار صرفه جویی در مصرف آب دانست.
-سیستم آبیاری هوشمند می داند که چه زمانی آبیاری را شروع کند، چقدر طول بکشد و چه زمانی تمام شود. حتی می داند که چه روزهایی از هفته باید زمین را آبیاری کند.
-سیستم متوجه رطوبت خاک می شود و اگر در طول هفته باران ببارد، برنامه آبیاری بعدی را متوقف می کند پس دیگر نیاز نیست نگران گیاهان خود باشید و بخاطر آبیاری آنها مسافرت خود را نصفه و نیمه رها کنید و بازگردید. زیرا از طریق گوشی هوشمند یا کامپیوتر خود و از راه دور می توانید شرایط محل را کنترل نمایید.
اما از معایب این سیستم ها میتوان به هزینه بالا به ویژه برای مناطق وسیع اشاره کرد که البته این مشکل هم با کاهش هزینه های آب برطرف میشود.
در مطالب آینده با اجزای این سیستم ها بیشتر آشنا خواهیم شد.