
هر چند سیستم های آبیاری بارانی بسیار متنوع هستند، اما وجوه مشترک نیز بین آن ها وجود دارد. از جمله این که در تمام این سیستم ها باید آب تحت فشار قرار گیرد.
فشار در آبیاری بارانی ممکن است بسیار زیاد باشد (8 تا 10 اتمسفر) مانند آنجه در ماشین های آبیاری تفنگی (gun) کاربرد دارد.
فشار متوسط بین 3 تا 5 اتمسفر مانند سیستم های جابه جا شونده کلاسیک و یا فشار نسبتاً کم 1 تا 2 اتمسفر باشد. امروزه سعی می شود در سیستم های آبیاری بارانی برای صرفه جوئی انرژی از انواع کم فشار طراحی شوند.
اجزاء تشکیل دهنده سیستم های آبیاری بارانی
1- پمپ
تأمین فشار آبیاری بارانی توسط پمپ انجام می شود. پس می توان گفت پمپ یکی از مهم ترین اجزا سیستم های آبیاری می باشد. برای اینکه یکنواختی مناسبی در آبیاری داشته باشیم باید پمپ مناسبی را انتخاب کنیم.
2- لوله اصلی
جزء دیگر سیستم آبیاری بارانی لوله اصلی است که بین پمپ (یا نقطه تأمین فشار) و نقطه ای که آب به مزرعه منتقل می شود قرار می گیرد.
برخی سیستم ها مانند ماشین های آبیاری بارانی مجموعه متحرک خطی که آب را از کانال روباز برداشت می کنند فاقد لوله اصلی هستند.
3- لوله نیمه اصلی یا مانیفلد
لوله اصلی ممکن است خود انشعابات کوچکتری داشته باشند که به آن ها لوله نیمه اصلی یا مانیفلد گفته می شوند که معمولاً از سایز 90 یا 110 لوله پلی اتیلن استفاده می شود. لوله اصلی وظیفه آبرسانی به کل مزرعه را دارد در حالی که لوله نیمه اصلی فقط برای قسمتی از مزرعه آب را تأمین می کند.
4- لوله فرعی یا لاترال
در آبیاری بارانی به لوله های فرعی باله آبیاری هم گفته می شود. باله ها وظیفه انتقال آب به آبپاش ها را بر عهده دارند. در واقع آبپاش ها روی باله ها نصب می شود. در طراحی باید به سایز لوله نیمه اصلی دقت شود که معمولا از سایز 63 میلیمتر و 75 میلیمتر استفاده می شود.
5- رایزر ها
در سیستم آبیاری بارانی برای انتقال آب از لوله به شیر خود کار و از شیر خودکار به آبپاش از رایزر استفاده می شوند. برای انتقال آب از لوله به شیر خودکار از رایزر پلیمری و برای انتقال آب از شیر خودکار به آبپاش از رایزر آلومینیومی استفاده می شود.
6- شیر خودکار
شیر خودکار وظیفه انتقال آب به آبپاش را دارد. در واقع مهم ترین جز سیستم آبیاری بارانی شیر خودکار می باشد. این شیر ها معمولا از جنس پلیمری و فلزی در بازار موجود می باشد.
7- آبپاش ها
آخرین جز سیستم آبیاری بارانی را آبپاش ها تشکیل می دهند. آبپاش ها ممکن است مستقیماً روی لوله فرعی قرار گیرند. آبپاش ها به وسیله رایزر آلومینیومی به شیر خودکار وصل می شوند. وظیفه آبپاش خارج کردن آب از لوله فرعی و تبدیل آن به قطرات ریز و درشت و پخش در اطراف می باشد.
آبپاش ها در دو نوع آبپاش تمام دور و آبپاش تنظیمی در بازار موجود می باشند.
مکانیسم های مختلفی در سر آبپاش ها یا نازل آبپاش به کار گرفته می شود. تا خروج آب از آبپاش و پخش آن در اطراف به نحو مطلوب صورت گیرد.
برای آنکه پخش آب در سطح مزرعه یکنواخت باشد. مقادیری جون فاصله باله ها، فاصله آبپاش ها، دبی آبپاش، نوع آبپاش و شرایط مزرعه مورد بررسی قرار می گیرد.
برای خرید لوازم و اتصالات آبیاری بارانی می توانید روی این لینک کلیک کنید.