
پنبه محصولی باارزش است که ازنظر اقتصادی دارای جایگاه خاصی در جهان میباشد و کشور ما ازنظر اقلیمی دارای شرایطی مناسب جهت کشت این محصول است. با توجه به اینکه حداقل درجه حرارت مناسب و لازم برای جوانهزنی بذر پنبه دمای 15-18 درجه سانتیگراد در عمق 10 سانتیمتری خاک به مدت سه روز متوالی است، با اندازهگیری روزانه دما در این عمق یا کسب اطلاعات هواشناسی محل، میتوان مناسبترین زمان کشت را تعیین کرد.
خاک مناسب کشت پنبه:
پنبه گیاهی است که نسبت به شوری خاک مقاوم بوده و دارای ریشههای عمیق میباشد. کشت این گیاه سبب بهبود وضعیت خاک شده و شرایط خاک را برای کشت محصول بعدی مناسب میکند. pH مناسب خاک برای کشت پنبه بین 5.5 تا 8، و بهترین خاک برای این زراعت خنثی و بافت متوسط است. پنبه باید در یک خاک غنی با زهکشی خوب کاشته شود و خاک باید مرطوب نگهداشته شود.
آبیاری پنبه:
آبیاری پنبه در 4 مرحله انجام میگیرد:
مرحله اول آبیاری پیش از کاشت یا زمان کاشت است. این آبیاری برای آماده کردن زمین برای شخم و ایجاد رطوبت مناسب برای سبز شدن بذر انجام میشود.
– مرحله دوم آبیاری از زمان کاشت تا گل دادن پنبه است. این آبیاری بسته به جنس زمین از 20 روز تا یک ماه پس از کاشت تا گل دادن هر 20 تا 25 روز یکبار زمین را آب میدهند
– مرحله سوم آبیاری مرحله گل دادن و رشد غوزههای پنبه است. در این مرحله بسته به شرایط آب و هوائی و جنس زمین هر 15 تا 20 روز یک زمین را آبیاری میکنند.
– آخرین مرحله آبیاری حدود 20 تا 25 روز پس از باز شدن اولیه غوزههای پنبه است. بهاینترتیب با توجه به شرایط آب و هوائی، بافت و جنس خاک، مزرعه پنبه را 8 تا 12 مرتبه آبیاری میکنند.
تغذیه و کوددهی پنبه:
مراحل کوددهی و تغذیه پنبه بهصورت زیر است:
1) پیش از کاشت: پیش از کشت گیاه و بر اساس آنالیز خاک و با توجه به مواد موردنیاز خاک، کودهای پایهای به خاک افزوده میشود. کودهای مورداستفاده در این دوره میتواند شامل کود گرانول اوره، فسفات، پتاسیم، گوگرد جامد و کودهای دامی پوسیده و یا کود مرغی و کودهای زیستی باشند.
2) کاشت بذر: پیش از کاشت، بذرها با ترکیباتی که سبب تسریع در جوانهزنی میشود آغشته شده و کودهای اوریکس هیوم، اکتیواتور و رستان ازجمله کودهای پیشنهادی در این مرحله است.
3) رشد رویشی: مصرف کودهای هیومیک اسید در فاز رویشی پنبه سبب جذب نیتروژن، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و فسفر شده و موجب افزایش رشد ریشهها میگردد. همچنین مصرف کودهای حاوی فسفر بالا و ازت در این دوره رایج است.
4) رشد ساقه اصلی: در این دوره از رشد پنبه، کودهای حاوی عناصر ریزمغذی و گوگرد بهمنظور حفظ سبزینگی، افزایش فتوسنتز و پروتئینسازی به گیاه داده میشود. کودهای کامل 20-20-20 و گوگرد مایع ازجمله کودهای مورداستفاده در این مرحله است.
5) قبل از گلدهی: مصرف کودهای حاوی فسفر بالا در این دوره سبب افزایش گلدهی میشود. فسفر در ریشهزایی و گلدهی پنبه نقش مهمی دارد و کمبود این عنصر باعث تأخیر در رشد غوزه میشود و گیاه زرد میشود و درنهایت اندازه غوزهها کوچک میمانند.
6) رشد غوزهها: عنصر پتاسیم در این مرحله و برای بهبود اندازه و کیفیت غوزهها و همچنین سفید شدن الیاف پنبه ضروری است.