انار میوه ای پر طرفدار بوده که درخت آن اصالتاً مربوط به ایران و محدوده شرق آسیا میباشد. بیشترین رشد و بهترین شرایط برای رشد انار مناطقی است که تابستانهای گرم و طولانی دارد و محدوده کاشت آن تا 41 درجه عرض شمالی و جنوبی و ارتفاع مناسب پرورش انار 1000 تا 1700 متر از سطح دریاست. انار میوه ای نیمه گرم سیری است و دمای منفی 5 تا مثبت 40 درجه سانتیگراد را تحمل می کند.
خاک مناسب کشت انار
درخت انار در اکثر خاک ها قابل کشت است و از این نظر انعطاف پذیری خوبی را داراست اما زهکشی مناسب خاک اهمیت دارد. چون درخت انار به خاک هایی که زهکشی کمی داشته باشند حساس است. بهترین خاک برای کاشت درخت انار خاک های شنی رسی متوسط (بافت لومی) و با PH حدود 7/5 و هدایت الکتریکی (EC) کمتر از 2 دسی زیمنس بر متر می باشد.
آبیاری درخت انار
آبیاری درختان انار مهم ترین عامل در بهبود کیفیت و کمیت میوه است. میزان آب مورد نیاز درخت انار بستگی به عوامل گوناگونی از جمله نوع خاک، زهکشی، شرایط آب و هوایی و میزان بارندگی دارد. به عنوان مثال در خاک های شنی تر نیاز آبی و کودی بیشتری وجود دارد و در خاک های رسی و سنگین میزان کمتری مورد نیاز است.
آبیاری باغات انار به روش های مختلفی میتواند انجام گیرد، روش های نواری، بارانی، قطره ای، غرقابی و بابلر از جمله روش های ابیاری درختان انار است و منبع آب آبیاری می تواند چاه، قنات، رودخانه و … باشد. از میان این روش ها روش بابلر که جزء روش های آبیاری تحت فشار است مناسب ترین روش می باشد. در ابتدای کاشت، درختان انار نیاز به آبیاری سنگین دارند تا با وارد کردن شوک به نهال ها سبب افزایش رشد آن ها شود.
برنامه تغذیه درخت انار
برای تعیین نیاز کودی به ویژه در ابتدای فصل رشد لازم است تا آزمایش خاک و تعیین عناصر خاک انجام گیرد تا کمبود عناصر خاک تعیین گردد. به طور کلی مراحل کوددهی و تغذیه درختان انار به صورت زیر است:
مرحله اول
در این مرحله و پیش از فعالیت درخت و در اواسط زمستان، چالکود زمستانه انجام میگیرد. ترکیب مناسب کود جهت چالکود شامل کودهای دامی پوسیده، کودهای ماکرو شامل اوره، فسفر و پتاسیم به همراه هیومیک اسید است. در این مرحله از کودهای مخصوص چالکود به صورت آماده میتوان استفاده کرد.
مرحله دوم
این مرحله شامل تورم جوانه و تشکیل برگهاست و پیش از ظاهر شدن غنچهها اتفاق می افتد. کودهای فروت ست و کودهای 20-20-20 همراه با آمینو اسید در این دوره توصیه میشود.
مرحله سوم
در زمان قبل از گلدهی کودهای حاوی آمینو اسید و مواد ریزمغذی توصیه میگردد. کودهای اسید هیومیک سوپرپلاس و یا کودهای فروت ست به صورت مایع یا جامد به همراه ترکیب عناصر و آمینوسورن در این مرحله به همراه آب آبیاری اضافه میشود.
مرحله چهارم
هنگام تشکیل و گردویی شدن میوه به منظور افزایش سایز میوه ها و جلوگیری از ترک خوردن آنها از کود های با کلسیم بالا استفاده می شود. همچنین گوگرد پاشی و جلوگیری از ایجاد کرم گلوگاه در این مرحله انجام می شود. کود های 20-20-20 و آمینو میکرو میکس از جمله کود هایی است که توصیه می گردد.
مرحله پنجم
این مرحله شامل افزایش اندازه میوه ها میشود. برای افزایش رشد میوه ها باید میزان قند های درون میوه افزایش یابد و برای این منظور کود های حاوی پتاسیم استفاده می شود. کود سیلیکات پتاسیم و یا دیگر کود های پتاس بالا برای این مرحله پیشنهاد می شود.
مرحله ششم
در این دوره میوه ها تغییر رنگ داده و میرسد و تکرار کود های پتاس بالا سبب افزایش کیفیت و رنگ گیری میوه می شود.
مرحله هفتم
پس از برداشت میوه ها و برای تأمین عناصر مورد نیاز درختان در بهار اسفاده از کودهای فروت ست مایع و جامد توصیه می شود.